Блог Ландшафтный дизайн Что такое чернозем?

ДОМ-САД интернет магазин

интернет магазин все для ландшафтного дизайна

Что такое чернозем?

03.08.2020
рубрика: Ландшафтный дизайн
просмотров: 247
Що таке чорнозем?


     Чорнозем це грунт з високим вмістом органіки (гумусу), здатна десятиліттями зберігати свої родючі властивості без явних ознак виснаження. До того ж, чорнозем ефективно і недорого рекультивируются.

     Земля, насичена гумусом, має зернисту / Комкова структуру і залишає після стиснення характерний жирний слід на долонях. Найціннішою частиною гумусу називають гумінові кислоти, легко проникають в кореневу систему. Поряд з гумусом, сконцентрованим у верхніх шарах, чорноземні грунти містять корисні компоненти, в тому числі мікроорганізми та кальцій (до 70%). Чорнозем, з його відмінною проникністю для вологи і повітря, не дозволяє останнім швидко випаровуватися, чому перешкоджає звивисте будова капілярів.
переваги чорнозему

     Коріння в багатому органікою грунті отримують всі поживні речовини і необхідний для розвитку кисень. Важлива властивість чорнозему - він не спікається, подібно глинистих грунтів, при впливі сонячних променів і вологи, хоча і не настільки пронизаний порами, як піщані.





     Чорнозем вважають зразковою, що гарантує відмінну врожайність, грунтом, до якого б виду він не належав - типовий, бескарбонатних, вилужений і не тільки. Склад чорноземних грунтів варіюється і визначається регіоном їх розташування, але, завдяки перегною (гумусу) вони незмінно показують високі родючі можливості.

     Ділянка з чорноземом завжди буде високоврожайних, навіть без регулярного внесення органічних / мінеральних добавок. Крім того, ніякі добрива не здатні замінити чорнозем, що формується (під впливом безлічі кліматичних, геологічних, біологічних та інших факторів) століттями. З цієї ж причини не існує штучного чорнозему.

 

Застосування чорнозему


     Через 2-3 роки будь-яка земля втрачає свої родючі якості: частково руйнується мікрофлора, а корисні компоненти вимиваються водою і поглинаються корінням. До зубожіння грунту призводить і відсутність чагарників / дерев, чиї кореневі системи розпушують і постачають її киснем. Якщо ви відвели ділянку під город (без дерев), будьте готові до того, що через деякий час верхній шар переродиться в важкий маловрожайні субстрат. До висадки овочевих культур рекомендовано змішати родючий грунт з чорноземом в пропорції 3: 1.

     Чорнозем в мішках затребуваний як під розсаду на відкритому грунті, так і для садових теплиць. У другому випадку потрібні регулярні, але порівняно невеликі за обсягом поставки: одна третина чорнозему на 2/3 тепличного ґрунту раз в 2 роки. Чорнозем в мішках легко не тільки перевозити, але і розвантажувати - він не залишить брудних відбитків (як при розвантаженні насипного чорнозему) на газоні, парковці або іншому майданчику.




     Багаті природним перегноєм грунту підходять усім рослинам, але треба пам'ятати, що під культури з відсталою кореневою системою чорнозему потрібно небагато. На городах чорнозем потрібен для поліпшення характеристик грунту, але незамінний на ділянці з плодоносними деревами та чагарниками. Доведено, що навіть 10% чорнозему, внесені в виснажений садовий грунт, оздоровлюють його і дають вагому прибавку врожаю.

Оставить комментарий